23 Eylül 2007 Pazar

Caretta Caretta-TÜRKİYE-1


'Türkiye 1', Tunus'a vardı
Türkiye'nin uydu izleme cihazıyla izlenen tek hayvanı olan Türkiye 1 adlı dişi Caretta caretta, 2 bin 385 kilometre yaptı ve şu anda Tunus'ta...
GÖKHAN KARAKAŞ İstanbulDünyanın en eski canlılarından olmasına rağmen insanların oluşturduğu olumsuz etkiler nedeniyle soyları tükenme tehlikesi yaşayan "Caretta caretta" kaplumbağalarından biri uydu izleme cihazıyla 24 saat takip ediliyor.
Türkiye'nin tek izlenen hayvanı olan ve 2 ay önce Muğla Dalyan sahilinden denize bırakılan "Türkiye 1" adlı dişi kaplumbağa, Yunanistan'ın Girit Adası'nın ardından Libya karasularına girdi ve halen Tunus civarında yüzüyor.
Cihaz 13 bin YTL'ye alındıYaşam alanları hızla daralan ve artan deniz trafiği nedeniyle hayatları tehlikede olan "Caretta carettalar"dan biri "Türkiye" adıyla Akdeniz'de dolaşıyor.
Çevre ve Orman Bakanlığı'na bağlı Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı'nın Ekolojik Araştırmalar Derneği'ne yaptırdığı projeyle 13 bin YTL'ye alınan uydu izleme cihazı, 19 Temmuz 2007'de Dalyan kumsalında yuva yapan dişi kaplumbağaya takıldı.
Türkiye'nin uydu aracılığıyla izlediği tek hayvanı unvanını kazanan denizkaplumbağası, törenle denize bırakıldı.
Deniz kaplumbağalarının yaşamlarının yüzde 99'unu geçirdiği denizdeki davranışları ve beslenme alışkanlıkları konusunda büyük ipuçları verecek proje de böylece başladı.
61 gün sonra Tunus'taTürkiye'deki tüm deniz biyologları ve bilim adamları tarafından sevinçle karşılanan uydu cihazlı denizkaplumbağası, 1 hafta boyunca Dalyan kumsallarında dolaştı.
2 hafta içinde Girit Adası'na ulaşan "Türkiye 1", Libya'ya yöneldi. 18 Ağustos'ta Libya kıyılarından sinyal veren Caretta caretta, Dalyan'dan yola çıktıktan 61 gün sonra doğal beslenme ve kışlama alanı olan Tunus'a, Gabes Körfezi'ne vardı.
İnternetten takip edilebiliyor
Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD) Başkanı Dr. Ali Fuat Canbolat, uydu izleme cihazı takılan "Caretta"nın 2 aylık süre içinde kuş uçumu 1610 kilometre, toplamda ise 2 bin 385 kilometre yol katettiğini ve ortalama günlük hızının ise 39 km/ gün olduğunu belirtti. Yaklaşık 50 kilo ağırlığında olan "Türkiye 1", 30-40 yaşlarında. "Türkiye 1", halen http://www.seaturtle.org/ adlı adresten takip ediliyor.
4 yıl sonra Dalyan kumsalında
Canbolat, uydu izleme cihazı takılan kaplumbağanın 4 yıl önce Dalyan kumsalında yuva yaptığını, TR-A 657 numaralı metal marka ile 2003'te markalanan "Türkiye 1"in 4 yıl sonra yine aynı kumsala yuva yapmak için geldiğini söyledi. "Türkiye 1"in elde edilen bilgiler ışığında 2010-2011 arasında tekrar Türkiye'ye misafir olacağı düşünülüyor.

23 Eylül 2007 Pazar günü Milliyet'teki yazı dikkatimi çekti ve çok hoşuma gitti.Verilen adrese sıkça girip takip edeceğim.

3 yorum:

NiNo dedi ki...

vay be...

lalecik dedi ki...

Tülay'cığım, insanın senin gibi arkadaşları olunca hastalığı kalabilirmi? Yorumunu okuduktan hemen sonra seni ziyarete geldim ve yaklaşık 20 dakika bloğunda ziyaretçi kaldım. Yazdığın herşeyi zevkle okudum. Seni tanıdığıma çok memnun oldum bir kez daha.
Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Ηi, Nеаt post. Theгe іѕ
an iѕsuе аlοng with youг website
in іntеrnet explorеr, might check this?
IΕ nonеtheless is the market chіеf
аnd a huge component οf folks ωіll miss your gгеat wгіting duе to thіѕ pгoblem.


Feel frеe tо ѕuгf to my homepage:
rotterdam.nl