11 Mart 2008 Salı

Ruh halim..





















Şu sıralar,çok değişik,hatta direniş ruhuna sahibim.
Sokağın gecesini sevmeyen ben,camlarda sokağın başında görünecek kızımı beklerken, dua eder oldum...
Tuhafım...
Hele son zamanlarda,gökyüzünün batarken yarattığı kızıllık beni daha bir tedirgin etmeye başlıyor.Daha pazar günü ablam,"gökyüzünün güzelliğine bak "demişti.Ben de "bu beni korkutuyor abla,sanki depremi haber verir gibi"demiştim..
Ablam bana kızmıştı o gün..Ama ben aklıma düştüğü an, kötü düşüncelerimi yüksek söylemezsem sanki o düşünceyi daha şiddetli yaşayacakmışım gibi gelir..Bir kaç kez yaşadığım için böyle olayları,ablama"Ama bu elektiriği böyle atıyorum abla"Demiştim..
Dün akşam,depremi hissettiğimde birkaç gündür adlandıramadığım sıkıntıyı attım sanki,birden sakinleştim..
Telefon çaldığında,ablamla olan konuşmalarımızı unutmuştum bile..
"Alo" dediğimde karşı taraftan;
"Hunganga" diyen ablamın sesi...
"Yine hissettin" dedi..
Halbuki ailede altıncı hissi en az olan benim,bir de kızkardeşim Funda...
Annem ve ablam,inanılmaz hissederler gelecekle ilgili olayları..Özellikle rüyaları çok çıkar...Benim böyle şeylerim hiç olmadı..Sadece,çocuklarımın başına birşey geldiğinde (hastalık ya da kaza gibi)göğsüm sızlar.Hemen telefona sarılırım,saklamaya çalışırlar ama ortaya çıkarırım...
Galiba vücudumda bir" richer" noktam var..Yani tümüyle bilimsel bakmaya çalışıyorum bu olaylara..
Ben kendimi iyi bir gözlemci olarak nitelendiriyorum..
Bakın 1999 depreminden yarım saat önce başıma gelen bir olayı anlatayım size;
saat, gece 2,5.
Ben,sabaha kadar takı siparişlerini yaptığımdan, o saatler yatmak için çok erkendir bana göre..
Birden, Bıcır (ekim ayında ölen kuşumuz) kafeste çırpınmaya başladı.Kafese sığmıyor adeta...
-"ışık rahatsız mı etti kuşum" diyerek üstüne örtü örttüm..
Hala çırpınıyor..
-"Ne oluyor oğlum,deprem mi olacak "diyorum..ama bu gırgırına söylediğim birşey..Biliyorsunuz,o dönem depremin "d" sinden bile bahsedilmeyen bir dönemdi..
Ama ben; Erzincan,Burdur ve Adapazarı depremini yaşamış bir insan olarak ,tecrübelerden, hayvanların içgüdüsünün belli ettiğini belleğime kazımışım zamanında...
Ama burada tamamen muzip düşüncelerle hareket ettim ben..
Hatta kendi kendime dedim ki;
-"Şimdi inip tüm zilleri çalsam,bizim kuş zamansız ötüyor,dikkatli olun deprem olabilir" desem,ne düşünürler diye..
kesin;
-"Kadın kocasından yeni ayrıldı,tırlattı"diyecekler dedim,gülümseyerek..
Baktım susmuyor kuş,ışığı kapatıp gittim yattım...
İnanır mısınız,depremle uyandığımızda,rüya görüyorum zannettim..Zeynep odasından bağırıyor..
-"Anneeee,galiba yakına uçak düştüüüü..."
Ben hala anlam veremiyorum ve kıpırdayamıyorum,adım attırmıyor çünkü...
Birkaç saniye ara vermişti..hemen Fırat'ı sürükleyerek indirmeye çalıştım..Uyanmıyor..
Tekrar başlayınca yatağa onun yanına kıvrıldım..
Ne büyük bir hata..
Tüm cesetler,birbirine sarılmış vaziyette çıktı kalıntılardan hatırlıyorsanız...Halbuki yatağın yanına çekip öyle sarılmalıydım oğluma..Deprem durduğunda zaten sersemlemiştik..
Ve ben hala rüyadayım sanıyorum..
İnanamıyorum.!
Asıl bundan sonrasını okuyun lütfen..!
Dışarıya çıkarken ki kreasyonumu anlatıyorum;
Askılı gecelikle ayıp olur diye ,altıma pantalon,üstüme hırka,onun üstüne şal ve elime geçirdiğim battaniyeyi kaptığım gibi ,mutfağa koştum..Bir elim Fırat' a yapışmış sürüklüyorum çocuğumu,bir yandan Zeynebi programlayıp neler alması gerektiğini söylüyorum.Mutfakta ne bulduysam bir poşete tıkıştırıp,su aldım,anahtarıda alıp dışarı fırladık(deprem tecrübem var ya!)..Bu o kadar hızla yapıldı ki..Aşağı inip 15 dakika geçtikten sonra bir sinir tuttu,kahkahalarla gülmeye başladık..
Allahın sıcağında,kat kat giyinip kendimizi dışarı attık diye...
Tuhaf ,ama 15 dakika sonra bir üşüme geldi hepimize Battaniyeye sarılmamıza rağmen üşümenin önüne geçemedik...
Daha sonra arkadaşlarla konuştuğumuzda,keşke zilleri çalsaydın dediler...
Ve ogünden sonra ne zaman deprem olacak desem mutlaka oluyor..
Bakın bunun sırrını size de vereyim...
O günlerde bilim adamlarını çok iyi takip edip uyguladığım için söylüyorum:
1-Dışarıda eğer her türlü kuş yerde bir grup yaptığında ahenkli bir şekilde, adeta dans eder gibi hareketler yaparsa,bilin ki bir şeyler geliyor...Bu şiddetli bir fırtına da olabilir,deprem de..
2-Bulutlar;Eğer grinin çeşitli renkleri gökyüzünü saran bulutlara kat kat yerleşmişse ,en koyusu köşelere yığılmışsa ve hiç olmaması gereken zamanda güneş ışını aradan sızarsa şüphelenin..
3-Özellikle bu mevsimde ,inanılmaz sıcak oluyorsa ve güneş inanılmaz ısıtıyor ve gün batımında kızıllıklar oluyorsa,düşünün..
4-Dikkat edin,toplumsal kavgalar oluşur böyle zamanlarda,katliamlar ve en ufak bir tartışmanın bile cinayet işleyecek boyutlara gelmesinin sebebi olarak,gaz sızması olarak düşünürüm hep...Sanki garip bir enerji oluşur böyle zamanlarda...Bu benim gözlemim..
5-Dışarıda köpekler çok bağırır ve kediler sürekli kavga ederler...
(Ablamın kedisini bir süreliğine bize aldık..Çok sakin bir kedidir..Dün komşum bendeydi,kedi uyuyordu,birden fırladı ve koltukların tepesinde koşmaya başladı.Hem miyavlıyor hem de koşuyor..Ben mahçup durumda;"Saadet hanım bu kedi sana cilve yapıp hoşgeldin diyor herhalde" dedim ve odaya kapattım..Deprem aklıma gelmedi halbuki bir gün öncesinde ablama deprem demişim..15 dakika sonra sallandık)
6-Çok fazla uçak kazası ve gemi,tren kazaları olduğunda da dikkat edin o seneler,deprem seneleridir...
Bu hizmetimi unutmayın! :-))
ve yabana atmayın lütfen..
Ve beni sadece iyi bir gözlemci olarak görün...
Asla altıncı hissi kuvvetli biri olarak görmeyin..
Siz de gözlemleyin ve takip edin göreceksiniz ki çok haklıyım..
Belki böyle tecrübeleri olan arkadaşlarımız vardır..
Paylaşır mısınız??

8 yorum:

Dikkat! biyo var ! dedi ki...

Doğru gözlemler.
Genel geçer kanun gibilerdir hatta.

Meltemde yazmışsın kolunu da incitmişsin:(
Napıyorsun sen kuzum:?Dikkat et,nazarlara mı geldin yoksa :/

NiNo dedi ki...

ablacim ne guzel bilgiler vermissin cok dogru gozlemlerin biz adapazarinda yasiyorduk annem oraya tayin olmustu. deprem bir sene oncede annemin tayini manisaya cikti Allah korudu bizi oralarda degildik ama tanidik tanimadik ole cok insan olduku insanin icinin yanmamasi imkansiz
Allah bir daha gostermesin dun aksam msnde istanbuldan bir arkadsla yazisiyordukki
nihannnnn sallaniyoruz deyince ALlahim ne diyecegimi sasirdim :( elimden biside gelmez neyseki cokkk yuksek degilmis sanirim Allah korusun ve cokkkk gecmis olsun ablacim. bizde bundan yaklasik 3.5 sene once burada baya bir sallanmistik bayada uzun surmustu gece 12ydi saat esim sehir disindaydi oglum daha 1 yasini yeni doldurmustu bir arkadasla birlikte bizim evde kaliyorduk ne cahilikki ben de senin yaptigin hatayi yapmistim :( insan o anda korku ve panikten ne yapacagini bilmiyor malesef Allahim bir daha yasatmasin cok korkunc:(((

Berrin dedi ki...

7.4 luk depremı bız ankarada fecı hıssettık sızlerın halını dusunemıyorum:/
korkunctu..o depremden sonra ankara dolaylarında olan bır cok deprem yasadık ozellıkle gece..ınsan kaskatı kalıyor kacmak mumkun degıl..
bırınde kızım daha bebektı, o gece esımle eskı albumlere bakıyoruz ama nasıl guluyoruz, dedım bunca gulmenın ardından mutlaka bısey olur ve sokakta kopekler delı gıbı uluyor..ve ben esıme dedım bak kopekler uluyor bır sey olacak dememe kalmadı nasıl bır zangırtı kapının tokmagı resmen delıyor kapıyı cok korkmustum o gece..

hayvanların ıc gudulerıne sonsuz saygım ve ınancım var..

kımse yasamasın o anları..

bılgıler ıcınde tesekkurler..bılımsel olmayan seylerede ınananabılen bırıyım..benım ıcın faydalı oldu.

Tabiat Ana dedi ki...

tütücüm,
özellikle su gökyüzünün kızıllığı konusunda bende şaşkınım gerçekten doğr.Çınarcık depremini biz ankarda hissetmedik tabi ama annem alt yazılardan 10-15 dakıka önce balkondan içeri girdi ve allah saklasın gökyüzü pek kızıl deprem meprem olmaz inşallah dedi.Sonrasını biliyosun zaten...

Berceste dedi ki...

TüTü'cüğüm, Gölcük depreminden sonra o dönemlerde Avcılar'da çalışıyor olmamın ve evde de depremi çok şiddetli hissetmiş olmamın etkisiyle, deprem fobim oluştu ne yazık ki. İlk depremde ben yatağımı bile toplayıp inmişim aşağıya iyi mi? Ev derli toplu olsun ölür kalırsam şeklinde! Sanki ev kalacak da Allah korusun! Sonradan yukarı çıkınca kendi ağzım da açık kaldı. Ardından aynı sene Paris'e gittik arkadaşlarla. Ben artık Richter ölçeğine döndüm ya, her şiddeti okur oldum. Otelde kalıyoruz, yorgunluktan ölmüşüz, 4 kız bütün şehri alt üst etmişiz. Başımızı yastığa koyduğumuz dakika uyuyacağız. ''Aha sallanıyoruz, deprem oluyooooo!'' diye fırlamışım. Burada da buldu beni diye söylenerek :( Hepimiz bir kapıya koştuk. Baktık kimsede hareket yok! Sonradan anladık, otel metro hattının üzerindeymiş. Aşağıda bir yerlerden metro geçmekteymiş, bu da onun sarsıntısıymış! Sonra İngiltere'ye geldim. Geldiğim yıl deprem oldu :( Ama burada pek öyle şiddetli depremler olmadığı gibi, adamlar ne olduğunu bile bilmiyorlar. En büyük hasar bacaların yıkılıp, araba varsa aşağıda, onun üzerine düşmesi. Bunu okuduğumda Hey Allah'ım deyip güldüğümü hatırlarım. Geçen hafta gece saat 1'de oturdum köşemde ertesi güne nakış yetiştirmeye çalışıyorum... Arkamdan biri beni itiyormuş gibi oldu, ardından baktım sallanıyoruz. Benim gonca da bilgisayar başında... O da nooooluyoruz dedi ayağa kalktı. Biz 5.2 şiddetinde sallanmışız. Dedim ben dışarı atacağım kendimi. Goncam dedi dellenme. Yok dedim atmazsam duramam. Çıktım baktım, kimsecikler yok. Biri camdan bakıyor. Birileri de ev yerleştirme derdinde... Arkadaşın biri de eşi ile battaniye elinde dökülmüş sokaklara. Zira bu adamlar temel de yapmıyorlar pek binalara... Yoldan geçen birilerine sormuşlar. Sonradan farketmişler ki, sordukları zaten sarhoş ve sallanıyor ayakta :) Ertesi gün kursa gittim. Hiç hisseden olmamış gibi birşey... TV'da da anca yarım saat sonra Amerika'dan öğrenip bilgi verdi bu Avrupa ülkesinde! Anladım ki, burada deprem olsa bizden kötü olacak durum :( Gelelim bu doğa olaylarına... O gün ben bunların hiçbirini gözlemlemedim. Acaba burası ile orası farklı mıdır dersin?

etki alanı dedi ki...

Biyom,
Bravo sana,Meltem'den yakaladın beni...
Yerlerdeki mukozaları görmemek için bazen yukarılara bakarak yürürüm ben,Bu da öyle oldu.Yerdeki araba tuzağını görmediğim için yere kapaklandım.Ellerimi siper etmişim ama üzerine benim vücudum düşünce incinme yaşadım..Bir hafta geçti,hala sol iki parmağım çok acıyor..
Geçer..
Evdeki durum daha vahim..Heryere çarpıyorum ve evde kırılmadık bir şey kalmadı..Elektrik süpürgesini ortaya koydum ki her dakka bir olay yaşıyorum..Kolaylık olsun diye..
Nazar değecek bir özelliğim olsa şüpheleneceğim,ama yok ki..
Kocaman öpüyorum seni..

etki alanı dedi ki...

Nino'cuğum,
Artık çok bilinçlendik..Her zaman tetikteyiz..Ama şiddet ne olur bilinmez..Yine de tedbiri elden bırakmamalıyız..

...................................

Sevgili Berrin,
Bilimsel olmayan şeylere ne kadar inanmıyoruz desek de,en azından kahve falı bakıldığında kaçırmıyoruz.Ya da ona benzer,gelecekle ilgili kehanetleri yakaladığımızda yapışıyoruz.Gazetelerdeki burçlar mutlaka okunur..
Yine de bu konuda,eminim herkes hissediyordur,çevrede oluşan bir elektrik,içimize düşürdüğü huzursuzlukla ip uçları veriyor..
Aslında doğal afetler uyarıyor önceden hepimizi..Fırtına gelmeden,aşırı sessizlik yapar mesela..
Gibi,gibi,gibi...
Kimse yaşamasın o anları,dediğin gibi..
Sevgiler..

................................

Sevgili tabiat ana,
İşin ilginç yanı,o gece çınarcığa davet edilmiştim.Deniz gece bile çok sıcak gelin haydi denmişti..Ama ben iyi ki reddetmişim diyorum..Biz istanbul'da hissettiğiz kadarıyla dehşet içindeydik,yaşasaydık ne olurduk bilmiyorum..
Sevgiler..

....................................

Ah!
Sevgili Dilek..
İyi ki bu anlarda evde gizli kamera yok..Adeta kamera şakası gibi görüntüler elde edilir kesinlikle..:-))
Senin yaşadığın metro olayı da oldukça ilginç...Gerçek bir depremde kimbilir neler olur...
O korkuyu içinden at diyeceğim,ama kendim bile bunu başaramamışken komik olur..
Aslında ben korkmuyorum,sadece o an çok panikliyorum..Yine de bizim binalarda dış kapının olduğu kısım deprem sığınma yeri olarak yapılmış..Binalarımız 9 şiddetinde depreme dayanıklı yapılar.En şiddetli depremde bile 15 cm esneyebilen binalar..O nedenle rahatım..Ama 8.katta olunca salıncak gibi sallanıyoruz..Bu da panik yapıyor..
Allah korusun diyorum..
Öpüyorum seni..

Adsız dedi ki...

Нi! Do you use Twittеr? I'd like to follow you if that would be ok. I'm undoubtedlу enjoying your
blog anԁ lοok forward tо new updateѕ.


Takе a look at mу ωеb-ѕite check this page - 1kviews