1 Ekim 2011 Cumartesi

Bir tenor




Cumartesi ve Pazar günleri ,saat 09.00 gibi başlayan Habertürk kanalında yayınlananHaftasonu programını kaçırmamaya çalışıyorum.
Oylum Talu'un sunduğu program,hem kalite,hem sunum hem de içeriği konusunda bana hitap eden bir program.
Bu haftaki konuklarından birinin sesi beni mest etti.

Umur Türel

O ne ses!
Adeta su gibi akan bir ritm....
Ben müzik otoritesi değilim elbette,ama kulağıma o kadar hoş bir müzikle hitabı vardı ki,müzik zevkime yeni bir tarz daha eklemiş oldu.


Nette bir araştırma yaptım hemen.İnanılmaz bir kariyer yapmış.

Başlangıç ve Erken Dönem

Müziğe 7 yaşında mandolin ve solfej dersleri alarak başladı. Sırasıyla Özden Ultav ile solfej ve armoni, Tunç Selmanoğlu ile latin müziği repertuar ve yorumları, Altuğ Öztunç ile caz armonisi ve orkestrasyon çalıştıktan sonra, 1992 yılında şef Yeşua Aroyo idaresindeki İstanbul Oda Korosuna tenor koro şarkıcısı olarak girdi. Bu toplulukla İngiliz, Alman, Avusturya, İtalyan kültür merkezleri, İstanbul Festivali, Eurodialog konserleri, Şehir Tiyatroları gençlik günleri festivalleri ve Filarmoni Derneği konserlerinde söyledi. Şan'a Oda Müziği repertuarı ile başlayan Umur Türel, İspanyol, İtalyan, Fransız, İngiliz, Bizans Madrigalleri, çok sesli koral Liedler, Nigro Spritüel şarkılar ve türkülerin çok seslendirilmiş koral repertuarları üzerine uzun ve kapsamlı bir yorum tekniği eğitimi aldı.



http://www.youtube.com/watch?v=AC1HSoucXTk

Uluslararası Çalışmalar

1995 yılında İstanbul Devlet Opera ve Balesine koro sanatçısı olarak kabul edildi, Mahler, Verdi, Puccini, Bizzet, Rossini vb. bestecilerin eserlerini seslendirdi. Aynı sene, opera sanatçılarından kurulu ve şefliklerini Timur Selçuk ve Server Acim'im yaptıkları, Boğaziçi Solistleri Topluluğunda tenor koro üyesi ve koro aranjörü olarak görev aldı. 2000 yılından itibaren yurtdışında konserler vermek üzere sırasıyla İtalya,Hollanda, Almanya ve Malta' ya gitti. Opera Norma Geselschaap kurumunda, kurumun kurucusu ve genel sekreteri olan opera sanatçısı Bert Herwarts ın davetiyle Avrupa Opera Koroları Festivali kapsamında misafir sanatçı olarak görev aldı.


http://www.youtube.com/watch?v=9VKrD2aU6hk


Eğitimcilik ve Tiyatro Müzikleri

Hollanda'dan Türkiye'ye döndüğü 2001 yılından itibaren, Müjdat Gezen Sanat Merkezi Konservatuarı, Tiyatro bölümünde Şan, Solfej, Temel Armoni ve Teori ve Müzikal Repertuarı dallarında hocalık görevine başladı. Yine bu vesile ile tanıdığı oyuncu, yazar ve yönetmen Engin Alkanile, uyarlama bir eser olan Küskün Kahvenin Türküsü adlı müzikalin tüm şarkı ve orkestrasyonlarını yazdı, yine aynı ekiple Engin Alkan'ın tiyatro direktörlüğünü yaptığı Saltanat oyununun özgün müziklerini yaptı. 2002 yılında, oyuncu ve yönetmen Ümit Çırakın sahneye koyduğu,Uğur Uludağın Godoyu İzlerken adlı oyununun özgün müziklerini yaptı.

MSM Konservatuarında, bugün çoğunu dizilerden ve sinema filmlerinden tanıdığımız, Mustafa Üstündağ, İlker Ayrık, Aslı Altaylar, Ahu Türkpençe, Ömür Arpacı, Emre Özcan, Başak Daşman gibi usta oyuncular Umur Türel'in öğrencileri oldu.

http://www.youtube.com/watch?v=RgpN2ACsPHI&feature=related


Kıta Aşırı İşler

2003 yılında Arjantin'in başkenti Buenos Airese gitti. Burada Arjantin geleneksel müzikleri, tangolar ve Arjantin folkloru üzerine stil ve yorum araştırmalarında bulunduktan sonra, Paraguayın başkenti olan Asuncionda bir müzikal ve sahne sanatları konservatuarının kuruculuğunu ve vokal müzik bölüm şefliğini yapmak üzere davet aldı ve Paraguay'a gitti. Konservatuarını kurduğu ve koro, şan ve armoni hocalığını ve müzik direktörlüğünü yaptığı Ruffinelli De Ortiz Artes - Musicales ile, Damdaki Kemancı, Küçük Korku Dükkanı ve Batı Yakasının Hikayesimüzikallerini sahneye koydu, kendisi de aynı zamanda başrol solist olarak söyledi. Alman Menonit Korosu ve Senfoni Orkestrasıyla solist olarak, yine oda ve barok müziği repertuarı seslendirdi.

Başta Latin Amerikanın Baronu adıyla tanınan Arjantin Buenos Aires'li Tango şarkıcısı Jorge Antonio olmak üzere, birçok Tango şarkıcısına piyanistlik ve orkestra şefliği yapan Umur Türel, 2006 yılında zorunlu askerlik hizmeti dolayısıyla Türkiye'ye döndü, Ankara Armoni Mızıkası Caz ve Napoliten Orkestrasında orkestra solisti, piyanist ve müzik öğretmenliği görevleriyle, üstün hizmet başarı sertifikası ile askerliğini bitirdi.



Referanslar

Çalıştığı uluslararası şefler arasında Türkiye'den Yeşua Aroyo, Fransa'dan Michelle Sasson, Almanya'dan Heinz Fast, Hening Tismar, Hollanda'dan Josef Dieteren, Joop Dieteren ve Hans Lameers, Latin Amerikadan Diego Sanchez, Marian Thielmann, Cesar Manuel Barrios ve Rusya'dan Svetlana Evreinoff gelir.

Opera şanı tekniği ve yorumları konusunda ise sırasıyla, İstanbul Oda Korosu'nun kurucusu ve şefi, aynı zamanda kendisi de Şan sanatçısı olan Yeşua Aroyo, İstanbul Devlet Operası tenorlarından Yiğit Toksöz, dünya çapında opera sanatçımız ve İstanbul Devlet Opera ve Balesi eski genel müdürü bariton Sedat Öztoprak ve ses eğitimi konusunda yine dünya çapında bir terapist ve müzikolog olan Ariel Mendelsohn ile çalıştı.

Popüler Müzik Adına Yaptıkları

Klasik müziğin dışında yıllarca popüler müzik alanında da besteci, aranjör, söz yazarı ve stüdyo müzik ve dublaj yönetmeni olarak çalışan Umur Türel, Altın Anten, Eurovizyon, Altın Güvercin, Pamukkale Festivali ve Altın Mikrofon yarışmaları gibi etkinliklere de besteci ve yorumcu olarak katıldı, bu alanda grubuyla bir de Türkiye birinciliği aldı. Walt Disneyin, Goofy Movie ve Hunchback Of Notre Dame büyük çizgi prodüksiyonlarında şarkı seslendirmeleri, Nickelodeon çocuk kanalında yine şarkı seslendirmeleri ve müzik yönetmenliği yaptı. Erol Büyükburç, Tanju Okan, Tuğrul Karataş, Server Acim, Timur Selçuk, Çelik Erişçi (Çelik), Şebnem Özsaran, Yusuf Bütünley, Zeynep Casalini, Aslı Omağ, Akropolis Orkestrası, Rapsodi Büyük Orkestrası, Popsav Orkestrası, stüdyo ve sahne ortamında çalıştığı isimlerden bir kaçıdır.

Aynı zamanda bestelediği ve orkestra ve koro düzenlemelerini de kendisinin yazdığı 3 büyük operası, 2 modern balesi ve 2 müzikali olan Umur Türel, çok iyi derecede İspanyolca, Portekizce ve İngilizce biliyor; ana dalı olan Caz piyanistliğinin dışında, Klasik ve Bas Gitar, bilgisayar destekli müzik prodüksiyonu ve stüdyo teknolojileri de uzmanlık alanları arasında.


http://www.youtube.com/user/abajurkulluk

ESERLERİ

-Pasos Rojos Bale, 2 perde

-Sinfonia Lirica Orkestra ve Koro için tek perdelik eser

-Aramat Opera, 2 perde

-Zehirli Sarmaşık Opera, 2 perde

-Maria Bale, tek perde

-De'adentro De'afuera Opera, 2 perde

-Bahtsızlığın El Kitabı Komedi Müzikal, 2 perde

-Küskün Kahvenin Türküsü Müzikal, 2 perde





Her şey bir yana,sesi her zaman dinleyebileceğim bir müziğe eşlik ediyor.

    2 yorum:

    Adsız dedi ki...

    This is a topiс ωhiсh іѕ
    close to mу heaгt... Take care! Where аrе yоur cоntact dеtails though?



    My website - http://www.woorank.com/en/www/drozzi.net

    Adsız dedi ki...

    Hey! I just wanted to ask if you ever have аnу
    іssueѕ with hackers? My last blog (wordprеsѕ) was hackеd and
    I ended up losing many months of harԁ worκ due to no
    backuр. Do you haνе any solutionѕ to pгeѵent hackers?


    My weblog: please click here - 1kviews