8 Nisan 2008 Salı

Atatürk hakkında bilinmeyenler..


1."ATA" LAFINI SEVMEZDİ-"Atatürk" hitabını ilk kez donemin Türk Dil Kurumu Başkanı birkonuşmasında kullanmış, Mustafa Kemal de çok beğenerek soyadı olarakalmıştı.Kendisine "Ata" diye hitap edilmesinden hiç hoşlanmazdı.
2.EN SEVDİĞİ YEMEK-Manastır Askeri Lisesi yıllarından kalan bir alışkanlıkla hayatıboyunca en sevdiği yemek kuru fasulye ve pilav olarak kaldı. Tatlıyadüşkün değildi ama cani istediğinde çok sevdiği gül reçelini tercihederdi.
3.EN BÜYÜK HAYALİ DÜNYA TURUNA ÇIKMAKTI-Ömrü yetseydi bir dünya turuna çıkıp Türk dili ve tarihi üzerindekiçalışmalarını genişletmek en büyük hayaliydi.
4.BAŞUCU KİTABI "ÇALIKUŞU"YDU-Binlerce kitabi vardı. Ama bunların arasında bir tanesini hayatıboyunca hatta cephede bile başucundan ayırmadı. Reşat NuriGüntekin'in ünlü "Çalıkuşu" romanını hep yanında taşır, her gün rastgele bir yerinden acar, birkaç sayfa okurdu.
5.KABUL SALONUNDAKI AT YAVRUSU-Atlardan sonra en sevdiği hayvan köpekti. "Fox" adını verdiği köpeği,Gazi`nin yatağının ayak ucunda uyurdu. Hayvanlara düşkünlüğü odereceydi ki bir gün misafirlerinin de görebilmesi için yeni doğmuşbir tayla annesinin Cankaya Kosku kabul salonuna getirilmesini bileemretmişti.
6.TAM BİR SALON ADAMI-En sevdiği dans valsti. Müzik zevki çeşitlilik gösteriyordu.KlasikBati müziği dışında Anadolu ezgilerini de severek dinlerdi.
7.GÖMLEKLERİNİN TÜMÜ BEYAZDI-Gömleklerinin hepsi beyazdı. Bu gömlekler ilk yıllarda İsviçre`deözel olarak dikilirken sonra yerli mali kullanma kampanyasına öncülükedebilmek için Beyoğlu`nda bir terziye diktirilmeye başlanmıştı.
8.DOLABINDA LACİIVERTE YER YOKTU-Takım elbiselerinin tasarımlarını hep kendisi çizerdi. Lacivert takımgiymeyi sevmezdi.
9.ÖLÇÜLERİBoyu 1.74 idi. Hayatinin son dönemlerine kadar 76 olan kilosuhastalığının ilerlemeye başlamasıyla 46'ya kadar düşmüştü. 43 numarasiyah rugan ayakkabı giyerdi.
10.RUMELİ ŞİVESİ-Özenli ve temiz bir Türkçe konuşurdu. Ancak bazı kelimeleri Rumelişivesiyle telaffuz ederdi.
11.HAZİN BİR HİKAYE-Hayatında bir donem çok önemli yer tutan Mustafa Kemal`inevlenmesinden sonra hayatına trajik bir şekilde son veren FikriyeHanim`in mezarının nerede olduğu bilinmiyor.
12.CUMHURBAŞKANLIĞINDAN SIKILIYORDU.-Hayatinin çoğunu geçirdiği savaş cephelerinden sonra Cumhurbaşkanıolarak geçirdiği yıllar ona bir tecrit yaşantısı gibi geliyor, çoksevdiği halkından ve sade bir vatandaş yaşamından uzaklaştığınıdüşünüyordu.
13.PAPA`NIN TEMSİLCİSİNE ELBİSE-Kıyafet Kanunu çerçevesinde tüm din adamlarının dini kıyafetleriylesokağa çıkmaları yasaklanınca, Monsenyör Roncalli`ye kendi terzisiKemal Milaslı eliyle bir koleksiyon hazırlattı.
14.KENDİSİ TIRAŞ OLMAZDI-Sabah kahvaltılarıyla arası hiç hoş değildi.Yataktan kalkar kalkmazodasındaki divanin üzerine bağdaş kurarak oturur, günün ilk kahvesinisigarasını içerdi. Bir özelliği de kendi kendine tıraş olmamasıydı.
15.DÜZEN TAKINTISI VARDI-Evinde, çevresinde hatta konuk olduğu evlerde bile eğri duraneşyaları düzeltmeden rahat edemezdi.
16.HOŞGÖRÜLÜ LİDER-Köylünün birinin gazete kağıdına sardığı tutunu içmeye çalışırken eliyanmış, "Alin bunu kendi içsin" diyerek Atatürk`e küfretmişti.Mahkemeye çıkarılacaktı. Atatürk olayı dinledikten sonra "Onumahkemeye vereceğinize doğru dürüst sigara içmesini temin edin" dedi.
17.SİGARA PAZARLIĞI-Hastalığının başlangıcında kendisini muayene eden Dr.Fissinger gündekaç paket sigara içtiğini sormuş, Atatürk "sekiz" demişti. Doktorbunu günde bir pakete indirmesi gerektiğini söyleyince gülümseyerekcevap vermişti: "Ben zaten bir paket içiyorum. Bundan sonra bunusizin izninizle yapacağım".
18."BU NASIL HALKÇILIK?-"Bir sabah milletvekilleri ile trene binmişti. Kondüktörünmilletvekillerinden bilet parası almamasına sasırmış nedeninisormuştu.Trenin milletvekillerine bedava olduğunu öğrenince epeysinirlenmiş, "Ne de güzel halkçılık ama" demişti.
19."LAİKLİK ADAM OLMAKTIR!-"İlk mecliste bir oturum sırasında üyelerden biri laikliğin ne manayageldiğini anlamadığını söyleyince Gazi çok sinirlenmiş ve elinikürsüye vurarak bir din bilgini olan üyeye cevap vermişti: "Adamolmak demektir hocam, adam olmak!"
20.KURBANLARI BAĞIŞLARDI-Gittiği yurt gezilerinde kendisi için kurban edilen hayvanlarabakamaz böyle durumlarda sırtını döner yada kesilmelerini engellerdi.
21.YABANCI DİLE MERAKI-Askeri lisede öğrenmeye başladığı Fransızca'yı sonraki yıllardageliştirdi. Zengin bir kelime bilgisi vardı. Konuşurken arayaFransızca sözcükler de eklerdi.
22.FASULYESİNE POKER-Kumardan hoşlanmaz ama arkadaşlarıyla fasulyesine poker oynardı. Oyunsonunda kazandıklarını iade ederdi.
23.KAN GÖRMEYE DAYANAMAZDI-Cephelerde düşmanla göğüs göğüse savaşmış biri olarak en ilginçözelliği savaş meydanları dışında kan görünce fenalaşmasıydı.
24.KULAKLARI DUYAN TEK KİŞİ-Fransız tarihçisi Herriot Ankara`ya geldiğinde Gazi`nin kulaklarınınduyuyor olmasına sasırmış anılarında bunu esprili bir dilleanlatmıştı: "T.C`de bir tane kulakları duyan kişi var onu daCumhurbaşkanı yapmışlar".
25.BİR RİCASI BAŞ TACIDIR-Bir gün halk arasında dolaşırken çarşaflı bir kadınarastlamış, "Hafız Hanim benim hatırım için başındaki örtüyü acarmısın?" diye sormuştu. Kadın bas örtüsünü açarak, Atatürk`ün önündeeğildi ve ellerini öptü.
26.BİLARDO VE YÜZME-Sportmen kişiliği vardı. Her gün at biner, yüzmeye gider ve bilardooynardı.
27.EN BAŞARILI DERSE-ğitim hayatı boyunca en başarılı dersi matematikti. Pozitifbilimlere ilgisi hayatı boyunca sürdü.
28.YAGCILARA GECIT YOK-Yağcılara çok kızardı Bir aksam sofrasında kendisine gereksiz şekildeiltifat eden Abdülhak Hamit`e müdahale etti.
29.SON YILBASI GECESI-1937`yi 1938`e bağlayan son yılbaşı gecesini Dışişleri Bakanı TevfikRüştü Aras ile bas basa geçirmişti. O gece dolabındaki bazıelbiseleri bakana hediye etmişti.
30.KÖŞKTEKİ GÜVERCİNLİK-Kuşları çok severdi. Çankaya Köşkü`nde özel bir bakıcının ilgilendiğigüvercinliği vardı.

6 yorum:

Adsız dedi ki...

Lider, yönetici, devlet adamı, komutan ... sıfatlarından öte insan Atatürk'le bizi tanıştırdığın için teşekkürler:)

cinar dedi ki...

Bu yazıyı okumuştum daha önce. Şimdikilerin hiçbirinde bu vasıflardan hiçbirini göremiyoruz maalesef.
Bu güzel hatırlatma için yüreğine sağlık Tütü.
Sevgiler.

ERDIL dedi ki...

Sayin Tütü ne kadar güzel cok yönüyle o büyügümüzü tanimak.
Her satirini bu güne yorumlasak
onu daha cok anliyacagimizin kanisindayiz.
Saygilar.

3.SayfaTarayıcısı dedi ki...

Vallahi bravooo tütü bunların pek çoğunu bilmiyordum ...ellerine sağlık ...bu arada yağ sıvı yağ olayınıda yazarsan süper olur ;)

Adsız dedi ki...

kalabalıklar içinde yalnız bir dahi..on yıl her gece rakı içmiş,içtikçe o
dahi kafası daha da çalışmış..en
yakın kurmaylarına bile mesafe koymasını bilmiş..ya çocuk yapmaması..iki yüz,üç yüz yılda bir
dünyaya gelecek gerçek bir dahi..
şu aralar nasılda ihtiyacımız var
onun gibi bir lidere..
sevgiler,
arzu

etki alanı dedi ki...

Sevgili Mine'ciğim,
Hep kahraman yönüyle gelir gözümün önüne..Ne yer ne içer,bir güünü nasıl geçirir diye hep merak etmişimdir..
Görükçe yayınlayacağım bu özelliklerini..
Sevgiler..

....................................

Gerçekten de bu vasıfları hiç bir liderde göremiyoruz çınar..
Çok haklısın..

.............................

Okuduğum her özelliğnde,O'na olan saygım daha büyüyor Erdil bey..
Saygılarımla..

.............................

Bende bilmiyordum düdüksüz tencere..

Yağ için hatırlatmana teşekkür ederim..En kısa zamanda yayınlayacağım..

...............................

Sevgili Arzu,
Ne kadar güzel söylemişsin..Şu sıralar böyle bir lidere çok ihtiyacımız var..
Sevgiler..