5 Haziran 2008 Perşembe

Son OKS-Son Hafta...

Bir tanem,oğlum Fırat ve arkadaşları,tüm 8.sınıf öğrencileri bu hafta sonu büyük bir sınava giriyorlar....Başarılar diliyorum...



Önce burayı okuyun!





Geçen gün televizyonda ,başarı için renk yüklemesi yapılması gerektiğini duymuş arkadaşım..Araştırıp telefonuna ulaşmış..Randevu almak isterseniz ,ilgisini çekenler için,telefon numarasını veriyorum;
0212 286 26 76
...................................................................................................
OKS öncesi öğrencilere son öneriler
Psikolog Ferahim Yeşilyurt, öğrencilere Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavının (OKS) yapılacağı 8 Hazirana kadar iyi bir planlama yapmalarını önerdi.

İSTANBUL - International Hospital’dan Psikolog Ferahim Yeşilyurt, sınava sayılı günler kala öğrencilerdeki kaygı düzeyinin giderek arttığını belirterek, kaygıları azaltmak üzere bazı önerilerde bulundu.

“Öğrenciler, sınavın yapılacağı 8 Hazirana kadar iyi bir planlama yapmalı” diyen Yeşilyurt’un önerileri şöyle:“Örneğin elinizdeki tüm kaynakları bitirmek isteyebilirsiniz. Ancak kalan zamanda tüm soruları bitirecek vaktiniz olmayabilir. Zamanınızı, eksik olduğunuz konularda sorular çözme yönünde planlayabilirsiniz. Elinizdeki çözmek istediğiniz soruları belirleyin. Deneme sınavlarının sonuçlarını abartmayın. Bu sonuçlar, sizin eksik olduğunuz konuları tespit edebilmek için yapılmaktadır. Mümkün olduğunca deneme sınavlarını kaçırmayın. Bu sınavlar sadece soru çözmenize değil, sınav ortamına fizyolojik ve psikolojik olarak da hazırlanmanıza yardımcı olur. Evde test çözerken mutlaka zaman tutmaya özen gösterin. Psikolojik dayanıklılığınızı artırın. Kendinizi başka öğrencilerle kıyaslamayın. Çevrenizdeki öğrencilerin çözdüğü soru sayılarını öğrenip kendinizi kıyaslamaya çalışmayın. Çünkü bu kıyaslamalar genellikle aldatıcı olmaktadır. Başarılarınızı ödüllendirin. Sıkıldığınızda, kendinizi verimsiz hissettiğinizde, rehber öğretmeninizden, okul öğretmenlerinizden veya bir psikologdan yardım isteyin.”
.............................................................................................


Milli Eğitim Bakanlığı’nca yapılan Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı’na başvuran aday sayısı geçen yıla göre artış gösterdi. Bu yıl son kez yapılacak OKS’ye başvuru yaklaşık 915 bin oldu.
Aday sayısı arttıMilli Eğitim Bakanlığı’nca yapılan Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı’na başvuran aday sayısı geçen yıla göre artış gösterdi. Bu yıl son kez yapılacak OKS’ye başvuru yaklaşık 915 bin oldu. 8 Haziran 2008 Pazar günü saat 10.00’ da yapılacak sınavda, Türkçe, matematik, fen bilgisi ve sosyal bilgiler derslerinden 25’er tane olmak üzere toplam 100 soru sorulacak. Sınav 120 dakika sürecek.Sınavda çıkacak sorular bilgi düzeyinde olmayacak. Derslere ait temel ilke ve kavramlarla düşünebilme, neden-sonuç ilişkisi kurabilme, analiz yapma yeteneğine dayalı, günlük hayatla ilişkilendirilebilecek tarzda sorulardan oluşacak.

Soruların zorluk dereceleri için; yüzde 10 çok kolay, yüzde 20 kolay, yüzde 40 normal, yüzde 20 zor, yüzde 10 çok zor gibi bir dağılımdan söz edilebilir.160 barajOKS’yi kazanmak için; OKS-TM ve OKS-MF puan türlerinden en az birinin 160 veya daha yüksek olması gerekiyor. Örneğin; OKS-TM puanı 158, OKS-MF puanı da 162 olan bir aday OKS-MF puan türü ile öğrenci alan fen liselerini tercih edebilir. OKS-TM ile öğrenci alan okulları tercih edemez. Bu arada, önceki yıllarda Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavına ayrı, OKS için ayrı, Polis Koleji için ayrı puan hesabı yapıldığından karışıklıklar yaşanıyordu. 2007 yılında, tüm adaylar hangi sınavı seçerlerse seçsinler OKS’ye girmiş kabul edilerek hepsi için MF ve TM puan olmak üzere iki tür puan hesaplanmaya başladı.

Okul türleri zenginiyizSınavla öğrenci alınacak okul türleri şöyle:Resmi ve özel fen liseleri,Sosyal bilimler liseleri,Anadolu liseleri,Anadolu teknik liseleri,Anadolu meslek liseleri,Anadolu öğretmen liseleriAnadolu imam hatip liseleriSağlık meslek liseleriİstanbul Validebağ Anadolu Sağlık Meslek LisesiAdalet Meslek liseleriAnadolu tapu ve kadastro meslek lisesiTarım meslek liseleriAnadolu meteoroloji meslek lisesiSınavla öğrenci alan özel okullarPolis Koleji8. sınıf DPY
Kolejler de sınavlaÖzel okullara girmek isteyen ve başvuruda bulunan öğrenciler; resmi okullar için tercih yapmadan önce herhangi bir özel okulu kazanıp kazanmadığı, bir özel okula kayıt yapmadan önce de herhangi bir resmi okula yerleştirilip yerleştirilmediği bilgisine sahip olacak.Ayrıca kayıt kabul takvimi geniş tutularak özel okullara kayıt sürecinin daha çok yer değiştirmeye uygun olması sağlandı.OKS puanına eklenecek olan ilköğretim başarı puanı, özel okullar için yapılacak puan hesaplamasına ilave edilmeyecek. Merkezi yerleştirmede puanı yüksek olan adaya öncelik verilecek. Adayların tercihlerine göre ek listede belirtilen okullara merkezi yerleştirme yapılacak. Tercih edilen okullardan herhangi birine asil listeden kayıt hakkı kazanan aday, puan durumuna göre önceki tercihlerinin yedek listesinde bulunabilir. Örneğin; aday 2.tercihini asil listeden kazanmışsa, puanı yeterli olduğu taktirde, 1.tercihinin yedek listesinde yer alabilecek.
Sonuçlar 11 Temmuz’daSınav sonuç belgeleri, İstanbul Ortak Yerleştirme Kurulu tarafından 11 Temmuz 2008’den itibaren öğrencilerin adreslerine posta ile; asil ve yedek listeler ise sınavla öğrenci alan özel okullara elektronik ortamda gönderilecek.


Sınav sonuçları ayrıca http://oges.meb.gov.tr/ internet sayfasından ilan edilecek.Sınav Sonuç Belgesi kaybolan veya herhangi bir sebeple eline geçmeyen adayların velileri, 29 Temmuz 2008 tarihinden itibaren İstanbul Ortak Yerleştirme Kurulu Başkanlığı’ndan sınav sonuç belgesi örneğini alabilecekler.
Yaşı küçük olana öncelikMerkezi yerleştirme sırasında Toplam Ağırlıklı Standart Puanların eşit olması halinde Türkçe Ağırlıklı Standart Puanı yüksek olan adaya; bunun da eşit olması halinde Matematik Ağırlıklı Standart Puanı yüksek olan adaya; bunun da eşit olması halinde Fen Bilgisi Ağırlıklı Standart Puanı yüksek olan adaya; bunun da eşit olması halinde Sosyal Bilgiler Ağırlıklı Standart puanı yüksek olan adaya; bunun da eşit olması halinde tercih edilen okulu daha öncelikli tercih eden adaya; tercih edilen okul sırasının da aynı öncelikli olması halinde yaşı küçük olan adaya yerleştirmede öncelik verilecek.
Yetenekliler için alternatiflerSpora ve güzel sanatlara yeteneği olan öğrenciler için bu alanlarda eğitim veren kurumlar önemli bir alternatif. Spor liselerine ders yılı sonundan itibaren 29 Temmuz’a kadar müracat edilecek. Öğrencilerin yetenek sınavları, spor lisesi müdürlüklerince 18- 20 Ağustos tarihlerinde yapılacak. Sınav sonuçları, kontenjan kadar asıl ve yedek listeler belirlenerek 21 Ağustos’a kadar okulda ilan edilecek. Kesin kayıtlar ise 25- 27 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Açık kontenjan bulunması durumunda, yedek listeden puan sırasına göre açık kontenjan kadar kesin kayıt yaptırmaya hak kazananlar tespit edilecek. Başvuru şartlarıSpor lisesi yetenek sınavına başvuru yapacak öğrencilerin şu şartları taşımaları gerekiyor:- İlköğretimi o yıl bitirmek- 4 - 5 - 6 -7 ve 8’inci sınıflarına ait beden eğitimi dersinin, yıl sonu aritmatik ortalamasının en az 4.00 olması- Öğrenimlerinin bir kısmını yurt dışında yaparak sınavlara başvurunun yapıldığı öğretim yılı başında 8’inci sınıfa kaydolan öğrencilerden beden eğitimi dersinin yalnız 8’inci sınıfa ait yıl sonu notunun en az 4.00 olması.- Beden eğitimi ve spor yapmasına engel hali bulunmadığını belirten, sağlık raporu alınması.Sanata yatkın öğrencilerAnadolu Güzel Sanatlar Liseleri’ne başvurular 29 Temmuz’a kadar devam edecek. Yetenek sınavları, Ankara Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi, İstanbul Avni Akyol Güzel Sanatlar Lisesi ve İzmir Işılay Saygın Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’nde 7 Ağustos’da, diğer liselerde ise 14 Ağustos’da yapılacak. Sınavlar resim ve müzik alanları için ayrı ayrı olmak üzere kontenjan kadar asıl ve yedek listeler belirlenerek 15 Ağustos’a kadar ilan edilecek. Kesin kayıtlar tüm okullar için 18- 21 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri’ne başvuru şartları şöyle:- İlköğretim okulunu o yıl bitirmek- Girilecek alanla ilgili dersin 4’den 8’inci sınıfa kadar yıl sonu notlarının aritmetik ortalamasının en az 4 olması.- Öğrenimlerinin bir kısmını yurt dışında yaparak sınavlara başvurunun yapıldığı ders yılı başında 8. sınıfa kaydolan öğrencilerden, gireceği alanla ilgili dersin yalnız 8. sınıfa ait yıl sonu notunun en az 4 olması.- Öğrenimlerini yurtdışında tamamlayarak denkliğini yaptıran öğrencilerin, son 5 yıla ait girecekleri alanla ilgili dersin yıl sonu notlarının aritmetik ortalamasının en az 4 olduğunu belgelendirmesi.
Kaynak: Milliyet
....................................................................


OKS için yazılan öneri yazıları:


11 yorum:

NiNo dedi ki...

ablacim firata simdiden basarilar diliyorum gecen cuma ben atlattim artik sonuclarin asilmasini bekliyorum dort gozle bu arada carsamba gunu istanbula ucuyorum ins tanisacagim :)

[ fiкяiмiи iиcє güℓü ] dedi ki...

Başarılar dilerim kuzuna. Zihni açık olsun inşallah. Dilerim gönlünün istediği olsun Fırat'ın ve bu sınava katılacak diğer kuzuların.

Sevgiyle...

Pilli Petro dedi ki...

şimdiden başarılar dilerim oğluna,umarım istediği yeri kazanır.

etki alanı dedi ki...

Çok teşekkür ederim nino...
İstanbul'da görüşürüz umarım..Geldiğinde ara beni...Bekliyorum..

..............................

Dileklerin bile senin kadar zarif incegülüm..
Teşekkür ederim...

..............................

Çok teşekkür ederim bekriya..Herşeyin hayırlısını diliyorum...
Sevgiyle kal..

♥ Suzi ♥ dedi ki...

Oğluna başarılar diliyorum,sevgiler...

etki alanı dedi ki...

Hiç atlamazsın suzim...
Çok teşekkür ederim canım arkadaşım...

HAYAT dedi ki...

tüm öğrencilere başarılar

etki alanı dedi ki...

Çok teşekkür ederim hislerim ve ben...

cinar dedi ki...

Oğluna başarılar dilerim Tütü. İyi haberlerini bekliyoruz. Sevgiler.

etki alanı dedi ki...

çok teşekkür ederim sevgili çınar...

Adsız dedi ki...

I just сould not leaѵe your wеb sitе prior
to suggеsting that ӏ rеallу enjoyeԁ the stаnԁaгԁ information an
inԁividual supply in your visіtors? Is going to bе bаck continuously to check up on new pοsts

Ϻy ωеb blog: click the link - 1kviews