18 Mayıs 2009 Pazartesi

TÜRKAN HOCA'YI KAYBETTİK !!!!!







Türkan Saylan'ı kaybettik
İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü'nde tedavi gören Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan, bugün sabah 04.45'te yaşamını yitiridi.ÇYDD Genel Başkanı Prof. Türkan Saylan'ın doktoru yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Saylan'ın bilinci son 24 saate kadar açıktı. Cumartesi dondurma yiyip su içti, sorularımıza mantıklı cevap veriyordu. Bilinci son 24 saatte kapandı. Mesajı 'bana düşen tüm görevleri yerine getirdim, ölüme hazırım' oldu. Bu sabaha karşıu hayatını kaybeden Türkan Saylan'ın bilinci kapanmadan önce Cuma günü ailesi ve ÇYDD yöneticilerinden bir dizi istekte bulunduğu bildirildi. Vasiyet niteliğinde olan isteklerin arasında: "Kız öğrenci sayısının 36 binden 100 bine çıkarılması, Türkiye'deki her köye bir okul yapılması ve her kasabada kız öğrenci yurdu yapılması"

TÜRKAN SAYLAN KİMDİR?
Türkan Saylan;

- 13 Aralık 1935'te İSTANBUL'da doğdu. 1944-1946 yıllarındaKandilli İlkokulu ve 1946-1953 yıllarında Kandilli Kız Lisesi'nde okuyan Saylan, 1963'te İstanbul Tıp Fakültesini bitirdi.

-Saylan, 1964-1968 yılları arasında Sosyal SigortalarNişantaşı Hastanesi'nden Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanlığını aldı.

-1968 yılında İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı’nda Başasistanlığa başlayan Saylan,

-1971'de İngiliz Kültür Heyeti'nin bursuyla İngiltere’de ileri eğitim gördü. 1974'te Fransa, 1--1976'da yine İngiltere'de kısa süreli çalışmalar yapan Saylan,

-1972'de doçent, 1

-977'de profesör unvanını aldı.

-Prof. Dr. Saylan, 1976 yılında Lepra (Cüzzam) çalışmalarına başlayarak Cüzzamla Savaş Derneğini kurdu.

-1986'da kendisine Hindistan'da “Uluslararası Gandhi Ödülü” verilen Saylan,

-2006 yılına kadar Dünya Sağlık Örgütü'nün Lepra konusunda danışmanlığını da üstlenen Saylan, Uluslararası Lepra Birliği'nin (ILU) kurucu üye, ayrıca Avrupa Dermato Veneroloji Akademisi'nin ve Uluslararası Lepra Derneği’nin de üyeliğini yaptı.

-1981-2002 yılları arasında 21 yıl, üniversitedeki görevinin yanında gönüllü olarak Sağlık Bakanlığı İstanbul Lepra Hastanesi Başhekimliği'ni yapan Prof. Dr. Saylan,

-1982-1987 yılları arasında, İstanbul Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Başkanlığı'nı,

-1981-2001 yılları arasında İstanbul Tıp Fakültesi Lepra Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü'nü yürüttü. Saylan, Dermatopatoloji Laboratuarının, Behçet Hastalığı ve Cinsel İlişkiyle Bulaşan Hastalıklar Polikliniklerinin kurulmasına öncülük etti, Saylan ayrıca Ulusal Lepra Kontrol Programını koordinatörü olarak proje, planlama ve uygulamalarını gerçekleştirdi. -1989'da, bir grup Atatürkçü aydın tarafından devrim yasalarını ve laik düzeni koruyup geliştirmek amacıyla oluşturulan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin (ÇYDD) kurucularından ve genel başkanlığını yürüten Saylan,

-1990'da oluşturulan “Öğretim Üyeleri Derneği”nin kurucusu ve II. Başkanlığını yaptı. Prof. Dr. Saylan, 1990'da oluşturulan “İÜ Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi”nin kuruluşunda görev aldı ve 1996'ya kadar Müdür Yardımcılığı ile Kadın Sağlığı derslerinin koordinatörlüğünü yaptı.

-1995'de mezun olduğu lise için oluşturulan Kandilli Kız Lisesi Kültür ve Eğitim Vakfı'nın (KANKEV) kurucusu ve başkanlığını yapan Saylan, İstanbul Tabip Odası ve Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfının da üyeliğini yaptı.

-13 Aralık 2002’de emekli olarak resmi görevlerini devreden Saylan, gönüllü kuruluş olarak, ÇYDD'nin Genel Başkanlığını, KANKEV Vakfı ile Cüzzamla Savaş Derneği Başkanlığını, sürdürüyordu.

-Saylan, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından 31 Mart 2000 tarihinde Sosyal Hizmetler Danışma Kurulu üyeliğine seçildi ve halen bu görevi sürdürüyordu. 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından 2 Şubat 2001'de YÖK üyeliğiyle görevlendirilen Saylan'ın bu görevi Şubat 2007'de son erdi.

-Saylan, 2003-2004 arasında Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu üyeliği ve İstanbul İl İnsan Hakları Kurulu üyeliklerinde bulundu.

-2005 yılı başı olarak, toplam 440 yayını bulunan Prof. Dr. Saylan'ın bu yayınlarından 50'si yabancı dergilerde yayımlanmış tıbbi çalışmaları, 204'ü tıbbi, sosyal ve siyasal içerikli gazete makaleleri, 186'sı ise Türkçe tıbbi dergilerde ve kongre kitaplarında yayımlanmış araştırma, derleme ve olgu bildirimlerinden oluşuyor.

-Saylan'ın, 5 kez baskı yapan “1. Basamak Sağlık Hizmetlerinde Deri ve Zührevi Hastalıklar El Kitabı” adlı ders kitabı, çocukluk yaşamını anlatan “At Kız”, makalelerini içeren “Cumhuriyetin Bireyi Olmak” eserleri ile Radyo Cumhuriyet'teki programlarının dökümü olan “Radyo Cumhuriyet'te Çağdaş İnsan Söyleşileri”, Mehmet Zaman Saçlıoğlu'yla söyleşilerini içeren ve 7 baskı yapan “Güneş Umuttan Şimdi Doğar” ile Zehra İpşiroğlu'nun sorguladığı Yapıcılığın Gücü ve son olarak da Şefik Görkeyle yapılmış “Hekim Olmak” adlı eserleri bulunuyor…

-Hayatı boyunca bir çok ödül alan ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan, son olarak Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) tarafından, cüzzam ve eğitim alanındaki çalışmaları nedeniyle “Fahri Doktora” unvanına da layık görülmüştü, fakat hastalığı nedeniyle ödül törenine katılamamıştı…

- Çağdaş Yaşamı Destekle Derneği Başkanı Türkan Saylan’ın Beşiktaş Arnavutköy’deki evinde 13 Nisan 2009’da Ergenekon soruşturmasının 12. dalgasında arama yapılmıştı. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan, tedavi gördüğü hastanede sabaha karşı vefat etti. Uzun süredir kanser tedavisi gören Prof. Dr. Saylan, kan değerlerinin düşmesi nedeniyle İstanbul Üniversitesi (İÜ) Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü’nde kontrol altında tutuluyordu.
ÇYDD'den yapılan açıklamada cenazeye çelenk gönderilmesi yerine Prof.Dr. Türkan Saylan'ın da vasiyeti doğrultusunda derneğe bağışta bulunulması istendi.
ÇYDD BAĞIŞ BİLGİLERİ
TEL: 252 44 33
HESAP BİLGİLERİ: Yapı Kredi Bankası, Etiler Özel Bankacılık Merkezi Şube: 915
Hesap No: 01002861


KAYNAK:MİLLİYET
...............................................................................................................................
Çok üzgünüm!


Ata'nın bıraktığı emaneti en iyi koruyanlardan biri olarak gördüm hep Türkan Saylan'ı.


Geleceğin büyüklerine en iyi liderlik yapanlardan biri...


Huzur içinde uyu....

8 yorum:

mavimantar dedi ki...

Çok üzgünüm...Ama çoookkkk üzgünüm.

aslan dedi ki...

ZOR İŞ BACI ZOR.GİDEN GİDİYOR KALAN
SAĞLAR BİZİMDİR.
KİM GİDE KİM KALA KİM BİLE?
ALİ ASLAN

WarhaWk - Cenk dedi ki...

Sevgili Tülay abla,
Çok üzücü bir kayıp,toprağı bol
olsun...Cenk

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Ve sadece serçe marka bir arabası oldu!!!
Ezbere bildiğim yaşam hikayesini çok zevkle bir kere daha okudum.
Teşekkürler,
Huzur içinde uyusun ve uyuyacağından eminim, çünkü yaşamı boyunca bir insan olarak yapması gerekeni fazlasıyla yaptı.
Sevgi ile kal

Kubilay Kızıldenizli dedi ki...

Cumhuriyet bir kızını kaybetti. Söylenecek çok şey yok...

reality dedi ki...

Devrimci,aydınlık nice insanlar
yitirdik.Yok yok söylenecek çok şey var...

etki alanı dedi ki...

Hepimizin başı sağolsun...
Bir devrim insanını kaybettik gerçekten...

Adsız dedi ki...

Ηеllo, i thinκ that i sаw you visіted my wеblog so і got heгe to go bacκ the prefer?
.I am attempting to to find issues to еnhancе my sіte!
I assume itѕ gooԁ enough tο mаke use οf a feω of
yοur cоnсepts!!

My blog pοst ... take a look - 1kviews