10 Şubat 2009 Salı

İş yeri tacizi....


Önce ufak ufak yaklaşımlar,sonrasında gelen iltifat dokundurmalarıyla laf atmalar,eğer farkedilmediğini anlatan davranışlar sergileniyorsa,açık kapı gördüğünü sanarak,duygusal yaklaşımlarla psikolojik savaşı başlatır.Ki bakalım karşı taraf bu ilgiye karşılık verecek mi diye....

Eğer rahatsızlık duyulmuşsa karşı taraf için,bunu belli edecek nazik davranışlarla "red" mesajı gönderir.Çünkü böyle bir insan olmadığını tüm kibarlığı ile ortaya koyar.

Karşı taraf bunu anlar mı?Tabii ki hayır! Çünkü kendisini dünyanın merkezi görecek kadar narsist bir yapıdadır.

Ve çok masum görüntüsüne bürünür.Ama hala devam eder..."mmmm ne güzel kokuyorsun sen"gibi...Halbuki iyi niyetli bir insan"bu kokunun ismi nedir arkadaşım,eşime ya da kız arkadaşıma bunu almak isterim.Çok güzelmiş."der.

Karşı taraf,bunu işyeri sahibine söyler.Çünkü onlar da bayan oldukları için anlarlar diye düşünür.Ama onlar ne yapar?Yetkili bir erkek yöneticiye söylenir ve o kişi tarafından 'nasılsa' uyarılır.

Eyvah! Yaptığı ortaya çıkmıştır sevgili beyin yaptıkları....Ne yapacaktır?Evli olduğu için,karısının kulağına gitmemesini,gitse bile kendisini garantiye alması için"en iyi savunma,taaruzdur" yöntemini uygular.Nasılsa tacizini nitelikli ortaya koymuştur,elle taciz olmadığı için ispatının zor olduğunu düşünür.İşyerindeki konumundan ve patronlarla arkadaş oluşunun avantaj üstünlüğünü kullanır.Ve herkesin ortasında,aslında ortada hiçbirşey yokken,olay çıkardığını kasteden sözler sarfetmeye başlar."Sen mi istifa edersin,yoksa ben mi?" diyerek en büyük tacizini yapar.

Mağdur olan,"ufak suda fırtına çıkarmış" durumuna düşer...


Gün boyu işyeri sahipleri de dahil,havayı yumuşattıklarını sandıkları sözlerle daha yıpratıcı olurlar.


"Herkes dikkatli olsun,gözleniyoruz"

"Karına haber verelim,kocan seni aldatıyor"diye

"Eh,artık rahat edemiyoruz iş yerimizde" gibi...

Bir kişiye karşı alınmış cephenin,iş yerindeki huzuru nasıl bozabileceğini düşünsenize...


Üstelik bu kişi farkındalığını ilan etmişken...

Bakın,işyeri sahibi olmak ve çalışanına sahip çıkan iş yerleri her zaman gelişir.


İş yeri sahipleri, sorumluluk yüklüdürler.Çalışanlarını koruyucu ve ortaya çıkan çatışmaları çözümleyecek bir istihdama sahip olmalıdırlar.Mağdur olan çalışanını çaresiz bırakırsa,verim alamadığı gibi,iş yerindeki huzuru da sağlayamaz.

Allahtan,mağdur olan kişi,hedef alınıp suçlu durumuna düşürülme aşamasında dahi,asla iş yeri konusunda sendrom yaşayacak bir kişiliğe bürünmez.Çünkü kendi benliğinin bütünlülüğünün,etik değerlere dayandığını bilir.Özgüvenini sarsıp kaybedecek beklentisine asla olumlu bir cevap vermez.

En kötü ihtimal ne olabilir?İşten ayrılabilir....İş yeri iyi bir çalışanını kaybedebilir...

Her iş yeri kendi kültürünü ortaya koyar.

Özellikle "farkındalık" üzerine eğilmeli.Hep dikkat edilecek ve korunulacak bir personeli olduğunu unutmayacak.Ve elemeyi adaletli yapacak bir yapıya sahip olmalı.


Bu olay,çok yakınım olan birinin başına geldi.Ve bu olaya elimi sürmeden durabilecek miyim bilmiyorum.Ve hiç sanmıyorum...Sadece o yakınımı kırmadan halletmeliyim bunu...


İŞ YERİNDE CİNSEL TACİZ KONUSUNDA ÖNEMLİ VE İLGİNÇ BİR YARGITAY KARARI

Yeni iş yasamızla birlikte iş hukukumuzda yer alan konulardan biri de iş yerinde cinsel taciz kavramıdır.

4857 sayılı yasamızın Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri başlıklı 25.maddesinin d fıkrasına yapılan ekle
[1]konu yasal boyut kazanmıştır.

Buna göre ’’ Personel hem işverenin hem de işyerinde çalışan diğer kişiler ile üçüncü şahısların cinsel taciz nitelikli davranışlarına dayanarak iş sözleşmesini haklı nedenle derhal feshedebilir.
İşverenin cinsel tacizi halinde personel bu hakkını hemen kullanabilecekken işyerinde çalışan diğer kişiler veya üçüncü şahısların cinsel tacizinde önce durumu işverene bildirmek zorundadır. İşveren bu konuda önlem almazsa o zaman personel iş sözleşmesini feshedebilir.’’
[2]


Bir YAZI bunu detaylı anlatmış...


Öyle bir çürük düzen var ki,bunu kimse çürütemiyor.....

Yorumlarınız benim için çok değerli...

9 yorum:

Haydins dedi ki...

Tutu, o kadar dogru bir sey yazmissin ki..Biz bayanlar bazen sirf cv'deki fotomuz begenildigi icin ise aliniyoruz ve begenen kisinin hislerine karsilik vermedigimiz icin haksiz yere isten cikariliyoruz..Ilk ise alinis ve kovulus hikayemdi bu, cok uzulmustum..

Belgin dedi ki...

Sevgili Tütü sanmaki bu sadece Türkiyede olan bir sey. Ayni seyler dünyanin her yerinde oluyor, kendini medeni sanan ve herkese dil uzatan Almanyadaki isyerlerindede böyle seyler yasaniyor. Mesela bizim isyerinde zayifsan, alimliysan, etegin kisa, bluzunun önü aciksa iste Patrondan ne istersen, ama bu kaliba uymuyorsan nerede begenilmeyen, kötü is varsa seni oraya gönderiyor. Son defa ayligima zam istedigimde zam vermemisti, bölüm müdürüne bu anlattigimda etegin kisa, bluzun acik olsa verirdi dedi, bende burasi bir is yerimi yoksa baska bir yermi diye sordum.Bu sekilde para kazanmak istesem burada ne isim var dedim. Iste gördügün gibi buralardada durumlar farkli degil.
Sevgiler

tutsak dedi ki...

Taciz konusunda söylediklerinizin hepsine olduğu gibi katılıyorum ancak bu konuda bir başka boyutta ben açmak istiyorum. Eşim bir sağlık personeli(Yüksek Hemşire+Anestezi teknisyeni+Yoğunbakım uzmanlık sertifikasına sahip) ve özel sektörde çalışıyor.İşini çok seven ayrıca en az bir pratisyen hekim kadar bilgi düzeyi yüksek insan hayatına değer veren, ayrıca sevgi dolu bir insan.Bu arada pekçok çalıştığı yerde aynı mesleği sadece para kazanmak amacıyla yapan yeterli bilgi ve donanıma sahip olmayan bu eksikliklerini genç ve güzel olmalarını kullanarak patrona ya da yöneticilere yakınlık gösterek kapatmaya çalışan ve gerçekten işini yapan kişilerin önüne geçen kişiler oldu aslında bana göre bu da bir taciz şekli. Bu gibi kimseler patron ya da yönetici konumundaki kişilerin herkesi onlar gibi görmelerine sebep olup dolaylı yoldan da olsa tacizin bir parçası olduklarını düşünüyorum.
SEVGİ İLE KALIN

Çocukla Kampa Gidilir (mi?) dedi ki...

iş sözleşmesi feshedilmekle kalmasın taciz eden dilleri kesilsin!!!! gözleri bööle şaşı olsun şehla olsun bişeyler olsun!!! elleri yamulsun falan!! Allah bildiği gibi yapsın vs vs vs ... söyleneceklerin en merhametlisi bunlar...


Geçen günlerde hastanede yaşanan bir taciz olayı vardı ve tacize uğrayan kızın annesi bu olay yaşanmıştır evet! diyerek hakkını aramaya çalışmıştı.. ne yazıkki tepkilerden bazıları: kesin kız bişeyler yapmıştır.. dişi köpek kuyruk sallamayınca ...tarzındaydı...
maalesef taciz edenin yaptırıma uğraması gerekirken, taciz edilenin yıpratıldığı hatta damgalandıüı bir toplumda yaşıyoruz.. ne yazık!!!

Adsız dedi ki...

iyi günler... Yazı için de çok teşekkür ederim, yalnız bir yargıya varılması için öncelikle bakılacak açıların belirlenmesi ve objektifliğin elden bırakılmaması gerekir. bunu ben değil, bu konunun uzmanlarınca hazırlanmış araştırmalar ve tezler ortaya koyar. İnsanlar iş yerlerinde çalışma arkadaşlarıyla anlaşırlar ya da anlaşamazlar. Dönem dönem tartışır, sonraki dönemlerde de bu tartışmalarına oturur beraber gülerler. Ama şu da vardır ki, biriyle probleminiz olduğunda, hele ki böyle bir problem, bunu açık yüreklilikle konuşmamak, farklı anlaşılmalara ve yanlışlara çanak tutar. Yazının sahibine şunu tüm iyi niyetim ve problemin tamamiyle halledilebilmesi için söylüyorum:0532-505-11-74 benim kendi cep telefonu numaram. Mümkünse bana ulaşılsın ya da benim ulaşabileceğim bir iletişim bilgisi gönderilsin.

etki alanı dedi ki...

Çok ilginç bir teşhis Haydins...Hiç böyle düşünmemiştim...Demek amaçlar değişikmiş...

................................

Doğru çalışan iş yerlerini elbette ayrı tutuyorum.Ama genelde prezantabl istenmesi çok güzel,ama bu başka amaca hizmet için algılanırsa,zaten doğru biri kendini oradan ayırır...Ya karşı çıkıp kendini kabul ettireceksin,ya da sineye çekeceksin.
Bu işsizlik döneminde,bir çok kişi bunu sineye çekiyor sevgili Belgin.Sadece kadınlar değil,erkekleri de bezdiren davranışlar oluyor.Sadece cinsel değil,işten atılması için sürekli hataları hatırlatılan birçok insan farklı tacizlere uğrayabiliyor...
çok üzücü ..

.........................

Tüm yazdıklarınıza gönülden katılıyorum.Dediğim gibi sadece cinsel olarak değil,terfi için birbirini ezen,ve hatta iftira atıp kendini kanıtlayana kadar koşar adımlarla ilerleyenleri çok gördüm ben,ve çok duydum...
Bu da anlaşılması çok güç bir çark sevgili Tutsak...Önüne geçilmez...

etki alanı dedi ki...

Ne yazık ki,bu tip olaylarda ihale hep kadına kalıyor Fatoşum.
O kadar gençsiniz ki,bunu anlayıp ta tepki vermemeniz mümkün değil.Ben bu yaşımda bile hala etrafıma koruyucu kalkan koyuyorum.Hatırlarsan bir otobüste böyle bir olay yaşamıştım,adamı otobüsten nasıl atabildiğime hala şaşıyorum.Ya adam başını bir yere çarpıp ölseydi....:-))

............................

Kim olduğunuzu sanırım tahmin ediyorum,ve mail adresimi veriyorum size..
Problem zaten halledildi...İstifa edip ayrıldı bu tanıdığım kişi.Olayın ertesi günü hemen iş aramaya başladı ve şans eseri hemen buldu ve yeni iş yerinde çalışmaya başladı bile...
Hayatta onur için yaşanılır sevgili adsız.Mailinizi bekliyorum.
ermantulay-zf4@hotmail.com

Adsız dedi ki...

It's appropriate time to make some plans for the longer term and it's time to bе happy.
I have read this put up and if I could I wiѕh to recommend yоu feω interesting thingѕ or tips.
Perhaps you can wгite ѕubsequent articles referrіng to this article.
I ωish to leaгn morе issueѕ аbout it!


My webpage :: www.prolococastelmezzano.it

Adsız dedi ki...

My dеveloper is trying to convіncе me tо move to .
net from PHP. I have аlways diѕliked the ideа beсause of the
costs. But hе's tryiong none the less. I've been using WordPress on a number
of websіtes for about a year and am сoncernеd аbout switсhing to another platform.

I haѵe heard gгeat things about blоgеngine.

net. Is there a way I can import аll my wοrdpгeѕs ρosts into it?
Anу help would be really apprecіated!



My web blog click here - 1kviews